De Gentse politie stelde in de eerste helft van dit jaar bijna 30% meer verkeersinbreuken vast dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat gaat van overdreven snelheid, over gordeldracht tot inbreuken op de wetgeving rond zwaar vervoer. Niet doordat meer mensen de verkeersregels aan hun laars lapten, maar eerder omdat de Gentse flikken en gespecialiseerd materiaal efficiënter werden ingezet, denken ze bij de Gentse politie.

Snelheidsboetes maken het leeuwendeel uit van het aantal verkeersovertredingen. De Gentse politie schreef 62% meer snelheidsboetes uit dan vorig jaar. Dat komt vooral omdat de pakkans gestegen is door meer doorgedreven controles. Daarnaast worden er ook regelmatig gecombineerde acties gehouden, die op verschillende killers in het verkeer werken (alcohol, drugs, snelheid).

Ook het aantal geïntoxiceerde bestuurders die betrapt werden is door dergelijke acties gevoelig gestegen. De procedure om drugs op te sporen is ook vereenvoudigd.

Tenslotte waren er dit jaar ook meer inbreuken op de wetgeving rond zwaarvervoer. Het gaat dan om bv. onvoldoende ladingzekering, overladen vrachtwagens, of het niet respecteren van de rij- en rusttijden.

© Tim Steyaert