Al zo’n vijf jaar werkt een team van de Universiteit Gent aan de prototypes van deze proefdierenscanner. Opmerkelijk is de grootte: de scanner is veel compacter is dan z’n broertjes die veel meer plaats in beslag nemen. Ewout Vansteenkiste van de UGent: "Hoe minder plaats je inneemt op dit soort systemen, hoe meer verspreid ze kunnen ingepast worden."

Het proefdier wordt in slaaptoestand op de scanner geplaatst. Met een simpele druk op de tablet scant het toestel de muis gedurende een minuut of drie. En zo is niet alleen de grootte is opmerkelijk, het toestel is makkelijk om te gebruiken en de proefdieren blijven in leven. Vansteenkiste: "Alles wat makkelijker te gebruiken is, zal volgens ons wijder verspreid worden. De beeldvormende kant van dat soort onderzoek wordt vaak uitbesteed aan specifieke centra. Als we willen dat er meer en proefdiervriendelijker onderzoek wordt gebruikt, is het essentieel dat er overal zo veel mogelijk imaging kan ingezet worden."

Vier privé-investeerders pompen 1,9 miljoen euro in het startende bedrijf Molecubes. Een van hen is Patrick Keereman, de vroegere baas van het veevoederbedrijf Nuscience. Hij gaat ook tijdelijk Molecubes leiden. Keereman: "Wij hebben hier denk ik eerst en vooral een belangrijk technologische vooruitgang in het scannen van proefdieren en een duidelijk onderscheidend voordeel in de markt."

De scanner moet het makkelijker maken om onderzoek te doen naar ziektes en geneesmiddelen.

© Janna Heyerick