Het station Gent-Sint-Pieters krijgt een volwaardige overkapping met zonnepanelen en de grootste fietsenstalling ter wereld. De werken zouden na de zomer van 2021 moeten starten.

De aangepaste plannen werden vanmorgen voorgesteld. Daarin is dan toch een consensus gevonden tussen de NMBS en de Stad Gent wat betreft de overkapping. De NMBS wilde de overkapping aanvankelijk weglaten, maar daar wilde de Stad niets van weten. Nu is er dus beslist dat er een nieuwe hoge dakstructuur komt die mooi aansluit bij de bestaande overkapping. Hiermee zou het comfort van de reizigers opnieuw gegarandeerd worden.

Op het dak komen ook zonnepanelen. Die moeten, samen met warmtepompen, energierecuperatie en LED-verlichting, van het station een duurzaam gebouw maken.

Ook het aantal fietsenstallingen zal verhoogd worden, van 13.500 naar 17.000 plaatsen. Daarmee zou Gent-Sint-Pieters de grootste fietsenstalling ter wereld krijgen. De nieuwe fietsenstalling is wel verdeeld over een oostelijke en een westelijke stalling. 

Het tram- en busstation worden gerealiseerd zoals gepland, de reizigerstunnel onder het tramstation komt er dan toch niet. 

Het plan is nu om de nieuwe omgevingsvergunningsaanvraag voor de zomer van dit jaar in te dienen. Daarna volgt het openbaar onderzoek. Van zodra de aannemer is aangesteld, volgt nog een studiefase. De verschillende partners hopen tegen de zomer van volgend jaar te kunnen starten met de werken. Tegen 2027 zouden ze afgerond moeten zijn.

 

© Soetkin Desloovere