De Sofico Gent Marathon zal dit jaar voor het eerst door het centrum van Gent lopen. De vierde editie van de Gentse marathon vindt op zondag 29 maart plaats.

Het parcours begint met een eerste kilometer langs de Watersportbaan. Daarna duiken de lopers via de Nieuwewandeling meteen het stadscentrum in. Daarbij lopen ze langs de bekende Gentse historische gebouwen en de Sint-Michielsbrug. Zo krijgen  ze een zicht op de Gentse skyline met de Sint-Niklaaskerk, het Belfort en de Sint-Baafskathedraal. Via de Vrijdagmarkt, het Van Eyckzwembad, de Visserij en een passage langs de Schelde gaat het riching de Ghelamco Arena. Ook die passage door het stadion van AA Gent is nieuw. Daarna gaat het verder langs de Schelde en de Leie naar Sint-Denijs-Westrem en Afsnee. 

De finish is zoals de voorbije jaren aan de Topsporthal, waar elke deelnemer een unieke Jan van Eyck-medaille krijgt, ter ere van het Jan van Eyck-themajaar 2020. De deelnemers kunnen kiezen tussen vier afstanden: 5 kilometer, 11 kilometer, een halve marathon of een hele marathon.

De Belgische recordhouder op de marathon, Bashir Abdi, loopt zelf niet mee. De Gentenaar bereidt zich volop voor op de Olympische Spelen in Tokio. Hij is wel de ambassadeur van de Sofico Gentse Marathon en hij kwam vandaag ook zijn vzw Sportaround voorstellen, het officiële goede doel van de Gent Marathon. 

Sportaround ontstond in 2013 in het Gentse. Tijdens sportnamiddagen kregen we kinderen uit kwetsbare buurten aan het bewegen. Ondertussen geeft de organisatie op bijna 50 scholen naschoolse sport, staan we in de zomermaanden op pleintjes met een Sportkar, bieden we buurtsportkampen aan en ontwikkelden we tal van laagdrempelige sportactiviteiten en evenementen. Het is heel fijn om een samenwerking te kunnen aangaan met de Sofico Gent Marathon. Het nieuwe parcours dwars door mijn hometown Gent belooft echt een topervaring te worden voor de vele deelnemers” aldus Bashir Abdi.

Bekijk hier het parcours van de Sofico Gent Marathon: https://www.gentmarathon.com/nl/info/parcours/map/#1

© Soetkin Desloovere