38 Argentijnse ingenieurstudenten en twee professoren kamperen sinds dinsdagavond op het parkeerterrein Driebeek in Gentbrugge. Noodgedwongen. De Argentijnen zouden vier maanden lang met zeven mobilhomes door Europa trekken. Maar de uitbraak van het coronavirus gooit nu roet in het eten.

De Argentijnen zouden normaal gezien verblijven op de camping Blaarmeersen, maar die werd door de coronacrisis tijdelijk gesloten. De Argentijnen weken uit naar het parkeerterrein Driebeek in Gentbrugge, zonder specifieke voorzieningen. Maar de stad Gent helpt hen nu uit de nood.

De Dienst Toerisme kreeg dinsdag via de Argentijnse ambassade en het kabinet Wilmès de oproep binnen. Dinsdagavond reed de groep onder politiebegeleiding naar het kampeerautoterrein Driebeek. Het terrein aan Driebeek voorziet 8 plaatsen op verharde ondergrond. Er is ook water, elektriciteit en een lozingsput voor een chemisch toilet.

De studenten stellen het goed en zijn in goede gezondheid. Ze houden zich aan de geldende maatregelen rond social distancing, en verplaatsen zich bv. nooit met meer dan twee wanneer zij het terrein verlaten. Ze vragen wel om vrijwilligerswerk te kunnen doen.

Vanuit de Argentijnse ambassade kwam er al appreciatie voor de snelle reactie van Stad Gent. De Argentijnse ambassadeur Pablo Grinspun schreef een persoonlijke brief aan Gents schepen van Toerisme Bram Van Braeckevelt: “'Ik wil u persoonlijk bedanken voor de snelheid waarmee er een oplossing werd gevonden voor de uitzonderlijke situatie waarin de 40 Argentijnse studenten met hun motorhomes zich bevinden.'

'We hebben snel kunnen schakelen voor deze groep studenten, dat was ook nodig. Gent toont zich, ook in deze tijden, gastvrij voor toeristen.' Zegt Bram Van Braeckevelt, schepen van Toerisme in Gent.
 

© Vanessa Declercq