Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir heeft de omgevingvergunning voor de nieuwe stortplaats Louise-Marie in Ronse geweigerd. Demir volgt daarmee de beslissing van de provincie Oost-Vlaanderen.

De provincie weigerde de vergunning op 4 april van dit jaar. De aanvrager, OB&D NV, had daartegen beroep aangetekend, waardoor de minister een beslissing moest nemen. 

OB&D NV wilde in het resterende stortvak op de vroegere zandgroeve een stort maken voor niet-reinigbare gronden. Het bedrijf heeft een stedenbouwkundige vergunning uit 2007 die ander stortmateriaal wel toelaat. Maar daar ging de minister niet op in.

De aangevraagde activiteit is in strijd met de verleende stedenbouwkundige vergunning van 2007, omdat het gaat om ander stortafval. De aanvrager moet bovendien het natuurontwikkelingsplan uit 2007 mogelijk maken, zijnde de aanplant van een bos op het afgewerkt gebied. Omdat het stortvak overlapt met de zones die dienen voor natuurontwikkeling, is de aanvraag niet vergunbaar. Van een aanvraag om het natuurontwikkelingsplan te herzien is momenteel geen sprake.”, stelt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.

Zowel in Ronse als in Maarkedal reageren ze opgelucht op de beslissing.

© Soetkin Desloovere