Tijdens de Eerste Wereldoorlog lagen achter dit kapelletje in Hansbeke twee gesneuvelde soldaten uit Muizen begraven. Hun familie heeft ze later opgegraven, op een kar geladen en in putje winter te voet terug naar Muizen gebracht. 
Het is een van de vele verhalen die je te horen krijgt als je gaat fietsen langs het parcours dat Alex Dhondt van de heemkring Het Land Van Nevele heeft uitgestippeld. Hij bracht vijftien plaatsen in kaart waar Belgische militairen in oktober 1918 sneuvelden. Het Belgisch leger verloor toen honderden soldaten tijdens een laatste hevige strijd die in Hansbeke, Merendree en Landegem woedde. 

 

Eind oktober 1918 woedde tijdens de laatste weken van de Eerste Wereldoorlog nog een onverwacht hard gevecht tussen oprukkende Belgische troepen en Duitse gevechtseenheden, die zich hadden verschanst achter het Kanaal van Schipdonk. Vooral ter hoogte van Landegem speelde zich een hevige strijd af. Het Belgisch leger verloor in de zone Hansbeke, Landegem en Merendree honderden soldaten. Tegelijk werden de dorpen in het gebied grotendeels verwoest door artillerievuur, waarbij ook gasgranaten werden gebruikt.
Op initiatief van Alex Dhondt van de heemkundige kring Het Land van Nevele werden vijftien plaatsen in kaart gebracht waar militairen sneuvelden. Op die manier krijgen deze soldaten voor  het eerst een gezicht.
Bij al deze punten werd een (tijdelijk) bordje geplaatst met info over de onfortuinlijke Belgische soldaten die van over het hele land kwamen, maar na vier jaar ellende aan de IJzer alsnog hier de dood vonden. Op elke plaats is een apart verhaal te vertellen. Dat kan met de smartphone worden opgeroepen via een QR-code die op elk bord is aangebracht.
De fietser kan dus van het ene punt naar het andere rijden en zich onderdompelen in de gebeurtenissen van iets meer dan honderd jaar geleden, die de streek zwaar hebben getekend. Het gaat om een tijdelijk traject; tot eind oktober van dit jaar. 
Praktisch:

De tocht is maximum 20 km lang. Het startpunt is aan de kerk in Merendree, waar een eerste bord met algemene info is aangebracht. Maar het is mogelijk om op gelijk welk punt de fietstocht te beginnen.    

De route kan worden gevolgd met google maps via deze link Fietstocht langs oorlogsgraven. op de website www.landvannevele.com. 


     

© Paul Van De Velde