Drinkwatermaatschappij Farys zal in 2019 zo goed als alle nog resterende loden drinkwater aftakkingen in Gent vervangen. Die aftakkingen maken de verbinding van de hoofdleiding (niet in lood) naar de watermeter en de binneninstallatie.

Momenteel lopen er al 667 projecten om loden aftakkingen te vervangen. Na het bouwverlof worden nog eens 174 aftakkingen vervangen. Als dat is gebeurd, blijven er in Gent nog een dertigtal loden vertakkingen over die niet aangepakt kunnen worden, omdat dit niet mogelijk is door bv; expliciete vraag van de klant, of wanneer de leiding zich onder de rijweg bevindt.

Vorige week nog ontstond er commotie over de hoge loodwaarden in het Brusselse drinkwater. Daar zijn de loodwaarden soms tot 13 keer te hoog.

Het Gents Milieufront vroeg in juni de cijfers op bij Farys en informeerde ook over de plannen om de loden aftakkingen van de drinkwaterleidingen op termijn te vervangen. Dat Farys nu met een inhaalprocedure bezig is, stemt het Gents MilieuFront dan ook tevreden.

© Vanessa Declercq