De stad Gent opent naast drie hostels ook een zorghotel en twee extra inloopcentra om te voorzien in daklonzenopvang, zowel voor overdag als 's nachts. Door social distancing-maatregelen en het uitvallen van personeel ten gevolge van het coroavirus viel de capaciteit van de winternachtopvang terug van 105 tot 65 bedden.

Daarom heeft Stad Gent een overeenkomst met twee hostels afgesloten. Een derde hostel kan vermoedelijk op zaterdag 28 maart in gebruik worden genomen. 

"Wie geen kot heeft, is het eerste slachtoffer van de gezondheidscrisis, én van de noodzakelijke maatregelen om die te bedwingen. Daar moeten we oog voor hebben. Alles is in het werk gesteld om snel opnieuw voldoende en veilige opvang te kunnen bieden aan dakloze Gentenaars. Ik loof de medewerkers, ondernemers en vrijwilligers die dat mee mogelijk maken door hun flexibiliteit en onvermoeibare werkkracht." zegt Rudy Coddens, schepen van Zorg

Sinds vrijdag 20 maart 2020 zijn de centra in de Pannestraat en de Oude Houtlei (nu in het aanpalende Parnassus-gebouw) opnieuw geopend met een beperkte capaciteit. Sinds maandag is in Sportarena Tolhuis een derde inloopcentrum geopend met personeel van de Stad Gent. Nu De Fontein tijdelijk is weggevallen, kan in Parnassus en Sportarena Tolhuis gedoucht worden. De Stad Gent is bezig met de voorbereiding van een vierde inloopcentrum. Dat brengt de totale capaciteit op 100 opvangplaatsen, waar de reguliere capaciteit 120 bedraagt.

© Robbert Vancompernolle