Zaterdag wordt niet alleen het startschot gegeven van de Omloopt ’t Nieuwsblad, maar ook die van een nieuwe wielerexpo in de Sint-Pietersabdij. In de expo ‘Heeren vertrekt!’ kruip je in de hoofden van de renners en in die van hun entourage.

De nieuwe expo’ Heeren vertrekt!’  begint als een nostalgische trip vanuit een replica van het sportcafé van flandrien Roger De Cock. De oudste nog levende winnaar van de Ronde Van Vlaanderen is één van de spilfiguren van deze belevingsexpo.

"We wouden ons echt toespitsen op wat leeft er in de kop van de mensen die in die koerswereld leven , niet alleen de renners maar ook een ploegdokter, een partner. Wat leeft er bij die mensen, hoe ga je om met winst, met verlies, angst.", zegt Jelle Vermeersch, journalist-fotograaf.

De tentoonstelling 'Heeren, vertrekt! In de kop van de Koers' vermaakt en grijpt naar de keel. In een verrassende setting proef je van de overwinningsroes van laatste Flandrien Roger Decock in Parijs-Nice 1951, doorsta je de angsten van de legendarische wielerdokter Yvan Vanmol na de valpartij van Johan Museeuw in het Bos van Wallers en staat net als bij Corinne Poulidor je hart eventjes stil bij de inzinking van Mathieu van der Poel op het jongste WK.

De tentoonstelling opent op 29 februari en loopt nog tot 26 juli in de Sint-Pietersabdij in Gent. 

© Vanessa Declercq