Duits bondskanselier Angela Merkel heeft vanmiddag het gezamenlijk eredoctoraat van de Universiteit Gent en de KU Leuven ontvangen. Het is opmerkelijk dat twee universiteiten samen een eredoctoraat uitreiken. Dat doen ze omwille van haar politieke loopbaan en aandacht voor Europese samenwerking en het humane aspect binnen de vluchtelingenproblematiek.

Maar op de uitreiking van het eredoctoraat komen wel ook wat negatieve reacties. Het Vlaams Belang bijvoorbeeld, schrijft op haar website dat “het onbegrijpelijk is dat de politica die verantwoordelijk is voor de meest ontwrichtende immigratiecrisis uit de recente Europese geschiedenis door de twee grootste Vlaamse universiteiten in de bloemetjes wordt gezet”. Anne De Paepe reageert: "Het hoeft ook niet dat iedereen met alles akkoord gaat wat zij doet."

De universiteit Gent viert dit jaar haar 200-jarige bestaan. Met de uitreiking van het eredoctoraat aan een internationaal belangrijk figuur als Angela Merkel, is het feestjaar al goed ingezet.

© Janna Heyerick