Bijna een week na de aanslagen in Brussel, worden ook de gevolgen voor het toerisme stilaan duidelijk. De jeugdherberg in Maldegem zat normaal zo goed als vol, maar zit met de handen in het haar door de vele annulaties. In Gent blijft de schade beperkt door een zogenaamde ‘menselijke aanpak’: gasten kunnen gratis hun verblijf verplaatsen.

De gevolgen van de terreuraanslagen zijn duidelijk voelbaar voor de toeristische sector. De jeugdherbergen verliezen veel groepen, vaak scholen, die op uitstap zouden komen naar België. Gelukkig voor de jeugdherberg uit Maldegem, zijn er toch nog groepen die op zoek gaan alternatieven.

Ook in Gent hebben de aanslagen van afgelopen dinsdag hun effect. Bed & Breakfast De Waterzooi op het Sint-Veerleplein in Gent is momenteel zelfs gesloten.

Het is toch opvallend dat de aanslagen in Brussel een minder grote impact hebben op het toerisme dan de aanslagen in Parijs. Rudy De Wit, voorzitter van het Promotiefonds voor Gentse Hotels, zegt dat  de sector  zeker nog niet hoeft te panikeren. Daarbij lijkt de Gentse aanpak wel te werken: hotels gaan hun gasten vragen hun verblijf gratis te verplaatsen, in plaats van te annuleren.

© Christophe Sevenoo