Gent krijgt voor het eerst in zestig jaar nog eens een liberale burgemeester. Na anderhalve maand van gesprekken voeren met het roodgroene kartel, mag Mathias De Clercq dan uiteindelijk toch de felbegeerde tricolore sjerp in Gent omgorden. We hebben de toekomstige burgemeester bij ons in de studio voor een gesprek. Maar eerst gaan we even terug in de tijd en tonen we u hoe het voor Mathias De Clercq allemaal begon.

Met jeugdig enthousiasme wordt Mathias De Clercq in 2006 voor het eerst schepen in Gent. 24 is ie pas. En meteen krijgt ie al een goed gevulde schepenportefeuille, met bevoegdheden als economie, jeugd, werk en middenstand. En hij heeft er duidelijk ‘goesting’ in, ’t is een woord dat niet uit De Clercqs vocabulaire is weg te slaan.

Die politieke goesting heeft ie duidelijk met de genen meegekregen. Want Mathias De Clercq is de kleinzoon van gewezen minister van Staat Willy De Clercq. Een bejubeld liberaal politicus die met z’n opzwepende speeches alle aandacht naar zich toe kon trekken.

De kordate aanpak van grootvader De Clercq én ook de kennis en ervaring van z’n politieke vader, Guy Verhofstadt, zijn volgens Mathias De Clercq dé redenen waarom ie zelf in de politiek is gestapt. Sinds z’n schepenambt in Gent hield De Clercq ook altijd een dubbel mandaat aan. Eerst als kamerlid in het Federaal Parlement, later zetelt ie ook in het Vlaams Parlement. Toch blijft z’n geboortestad Gent hem al die tijd na aan het hart liggen. In 2012 schrijft ie er zelfs een boek over. Dromen van Gent. Daarin beschrijft Mathias De Clercq z’n gedurfde toekomstvisie voor zijn Gent. Zo wil ie onder meer van het Zuidpark een soort Central Park maken, zonder de fel besproken flyover.

Als voorzitter van de haven van Gent helpt Mathias De Clercq in 2016 mee aan de fusie van de Gentse haven met de Zeeuwse haven Zeeland Seaports. North Sea Port wordt meteen in de top tien van Europese havens gekatapulteerd en het zorgt meteen ook voor de verwezenlijking van de langverwachte zeesluis in Terneuzen. 2016 is meteen ook het jaar waarin Mathias De Clercq z’n ambitie om burgemeester van Gent te worden niet langer onder stoelen of banken steekt. ’t Is ofwel burgemeester worden ofwel het Vlaams Parlement, voor De Clercq. Sinds vrijdag is het dan ook zeker. Gent krijgt met Mathias De Clercq na 60 jaar nog es een liberale burgemeester.

 

© Vanessa Declercq