In het Provinciaal domein Het Leen in Eeklo worden sinds vandaag vier vleermuisverblijven grondig aangepakt. ’t Gaat om vier militaire bunkers die al jarenlang dienst doen als overwinteringsplaats voor een 150-tal vleermuizen. De inrichting van de vleermuisverblijven is verouderd en de bunkers krijgen regelmatig ook vandalen op bezoek.

In het bosgebied van het Leen zijn er vier militaire bunkers en twee munitiegebouwtjes ingericht als overwinteringsplaats voor vleermuizen. Vanaf eind oktober komen die hier hun winterslaap houden. Maar de winterverblijven konden een opfrissing na meer dan tien jaar best wel gebruiken. 

"Zoals alle constructies ondergaan zij ook de tand des tijds en zat er toch wel lichtjes verval in de deuren die lichtjes beginnen te beschimmelen en verrottingsverschijnselen vertonen, de omheining was ook aan vervanging toe, en dat had als gevolg dat er in de winter of de speelzone kinderen kwamen overlopen, of bezoekers kwamen overlopen om te zien of er bovenaan iets meer te zien was dan vooraan, en dat geeft voor de overwinterende vleermuizen verstoring, ze worden wakker, ze gebruiken vetreserves en dat zijn zaken die ze echt niet kunnen missen om de winter levend door te komen." José De Laender, deskundige Natuur provincie Oost-Vlaanderen.

© Tim Steyaert