"Ook bij ons wordt het leven beheerst door het coronavirus en moet het personeel enorme inspanning leveren." Het is de noodoproep die Ria De Keyser, algemeen directeur van dienstverleningscentrum de Triangel. "Hier werken ook helden van de zorg, maar ze worden vergeten."

De Triangel in Lievegem is een zorg- en onderwijsinstelling die dagelijks zo'n 350 mensen met een verstandelijke beperking ondersteunt. Op vandaag is dat aantal verminderd maar de zorgvraag blijft zeer hoog. Want nog steeds verblijven 220 bewoners in de Triagel en die hebben 24 op 24, 7op 7 zorg nodig. En dat terwijl bezoek niet meer is toegestaan en de bewoners zelf geen enkele dag meer naar huis mogen. Dat is zwaar voor het personeel, maar ook voor de bewoners zelf die plots zien dat hun begeleiders handschoenen, mondmaskers en schorten dragen en plots ook alle structuur zien wegvallen. 

"het was voor ons al moeilijk te begrijpen, laat staan voor personen met een verstandelijk beperking. Ze voelen dat er iets aan de hand is, maar kunnen dat niet plaatsen. Het maakt hen angstig en dat leidt dan weer tot moeilijk gedrag en opstandigheid."

"Er is komt veel respect van mensen die weten hoe het er hier aan toe gaat" klinkt het in de Triangel, "maar toch voelen we ons in de steek gelaten. We zijn blij voor de rust- en verzorgingstehuizen die nu tests zullen krijgen, maar aan de gehandicaptenzorg wordt nauwelijks gedacht. Wij hebben hier in totaan 500 mondmaskers, maar we hebben er elke dag 190 nodig."

 

© Robbert Vancompernolle