Door een brand in een elektriciteitscabine aan de Nieuwe Vaart is er sinds half 7 deze morgen geen stroom in zo’n 500 straten in Gent, onder meer in de buurten Coupure, Brugse Poort en Meulestede. Duizenden gezinnen zitten al urenlang zonder stroom. Van grote chaos iser geen sprake, maar je moet er wel je plan mee kunnen trekken.

De drukste kruispunten moeten het zonder verkeerlichten doen, maar echte chaos is er niet. Voor bedrijven zijn de problemen een pak groter. In Red Loft, vlakbij Dok Noord, zitten ze met de handen in het haar. Duurt een onaangekondigde stroomonderbreking langer duurt dan 4 uur, dan heb je recht op een vergoeding van 35 euro van distributienetbeheerders Eandis of Infrax. Per vier uur komt daar nog eens 20 euro bij. Voor bedrijven is er ook een vergoeding voorzien, afhankelijk van de distributiekosten.

De een z’n dood is een ander z’n brood. Wie technisch werkloos was, ging de stroom dan maar elders gaan zoeken. Een koffiezaak in het winkelcentrum van Dok Noord zit dan ook goed vol.

© Janna Heyerick