De materniteiten van het AZ Oudenaarde, het AZ Glorieux in Ronse en het Sint-Vincentiusziekenhuis in Deinze moeten mogelijk verdwijnen. Dat blijkt uit een rappport van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg.

Het rapport toont aan dat een materniteit jaarlijks minstens 557 bevallingen moet uitvoeren om kostenefficiënt te zijn. 17 van de 104 materniteiten komen niet aan dat cijfer. Daarnaast liggen ze ook nog eens op maximum een halfuur rijden van een andere materniteit. Dat is in onze regio het geval voor de materniteiten van het AZ Oudenaarde, het AZ Glorieux (Ronse) en het Sint-Vincentiusziekenhuis (Deinze).

Volgens het KCE kan bij een sluiting van de materniteiten een deel van het personeel worden overgeheveld naar de resterende materniteiten in de buurt. "Aan vroedvrouwen kan een bijscholing naar verpleegkundige worden aangeboden, om aan de slag te kunnen gaan in andere ziekenhuisdiensten met een tekort aan verpleegkundig personeel. En door een korter verblijf op de materniteit, zullen meer vroedvrouwen buiten de ziekenhuizen nodig zijn voor postnatale zorg thuis".

Volgens de huidige wet moet een materniteit jaarlijks minstens 400 bevallingen uitvoeren. Het KCE wil dat dit cijfer wordt opgetrokken tot 557.

 

© Soetkin Desloovere