Vanaf 2020 zijn niet-herbruikbare bekers bij wet verboden. Organisatoren zijn dus aangewezen om te werken met herbuikbare bekers. Sander Van Waes van de Deinse start-up Goodless wil daarop anticiperen met zijn 'SmartCup'. Een herbruikbare beker voorzien van een chip.  

Vanaf volgend jaar zijn uitsluitend herbruikbare bekers toegelaten op festivals en evenementen. Sander Van Waes van de Deinse start-up Goodless gaf die herbruikbare beker een update. Zij slimme bekers krijgen een chip. Bij elke betaling van een consumptie wordt de SmartCup gekoppeld aan het persoonlijke account van de gebruiker. Wanneer de beker leeg is en gedeponeerd wordt in een zogenaamde collector of ‘SmartBin’, krijgt de consument automatisch het tegoed teruggestort.

Gevolg: geen lange wachtrijen aan de bar, geen extra personeelskosten én vooral: geen plastic puinhoop meer.

Met Goodless anticiperen we op de nieuwe wetgeving die binnenkort van kracht gaat, maar ook op de maatschappelijke evolutie die plaatsvindt. Mensen beseffen steeds meer dat we maar één planeet hebben. Het beeld van een platgetrapt plastic afval op de grond na een evenement, hoort daar niet bij. Met Goodless willen we een einde maken aan de plasticvervuiling, maar ook de keuze voor herbruikbare producten makkelijk én betaalbaar maken. Eén Goodlessbeker gaat trouwens drie jaar mee, dat staat gelijk aan zo’n 450 wegwerpbekers.” Sander Van Waes, CEO Goodless.

© Tim Steyaert