Kent u veel Chinese films? Wellicht niet, en net daarom organiseren twee sinologen in Gent een Chinees filmfestival: “Made in China”, nu zondag in de Minard.

Op het programma hedendaagse films en documentaires die populair zijn in China en best kritisch uit de hoek komen. Chinese films halen maar zelden de Belgische zalen, maar dat is volgens twee Gentse sinologen geheel onverdiend. En daarom organiseren ze zelf, in het weekend van het Chinese Nieuwjaar dan nog, een filmfestival in de Minard.

Iege Van Walle, organisator Made in China: "We zijn zo gepassioneerd door China: de mensen, de taal, de cultuur en we vonden dat we een beetje op onze honger bleven zitten hier. Chinezen kennen veel meer over onze Westerse cultuur dan wij over hun cultuur. En we denken dat de cultuur echt wel een goede manier is om bruggen te bouwen en om geïnteresseerd te raken in elkaar of onze nieuwsgierigheid aan te wakkeren."

Katrien Coupez, organisator Made in China: "Wij hebben bewust gekozen om Chinese films te programmeren die populair zijn in China, maar ook kunnen gesmaakt worden door Westerse mensen. Dus we hebben drie langspeelfilms geprogrammeerd waaronder één animatiefilm voor volwassenen en vier kortfilms."

© Soetkin Desloovere