In herstelverblijven De Ceder in Deinze en het Leeuwenhof in Drongen staat een team klaar om coronapatiënten die het ziekenhuis mogen verlaten, maar niet naar huis kunnen, op te vangen. Er zijn in totaal een 30-tal bedden ter beschikking in gescheiden afdelingen en momenteel verblijven er al 4 cliënten die positief getest zijn.

De huidige crisis zet aan tot heel wat nieuwe samenwerkingsverbanden binnen de zorgsector. Netwerkorganisatie Zorgdorpen vzw, eigenaar van herstelverblijven De Ceder en het Leeuwenhof, is al langer bezig met maatschappelijk verantwoorde zorg.

“Op basis van de beschikbare informatie en richtlijnen, hebben we de voorbije weken heel wat interne procedures uitgewerkt om cliënten en medewerkers te informeren. Dankzij deze voorbereiding kunnen we nu snel schakelen. De veiligheid van onze medewerkers en van onze cliënten is hierbij van groot belang. Wij voorzien voor onze zorgverleners complete beschermingskledij bestaande uit schorten, spatbril, mondmasker en handschoenen. Dit dient enerzijds om zichzelf te beschermen én anderzijds om verdere besmetting binnen de organisatie te vermijden.” Geert Stroobant, directeur Zorgdorpen
 

Bovenop de strenge maatregelen die reeds in werking waren gesteld, zijn enkele extra procedures geactiveerd. De omvang van herstelverblijf De Ceder laat toe om de corona-gerelateerde cliënten in een afzonderlijk gebouw op te nemen. En ook in het Leeuwenhof is er een aparte COVID-19 zone afgebakend.

© Robbert Vancompernolle