Daniël Termont is officieel ereburgemeester van de stad Gent. Vlaams minister van Binnenlands bestuur, Liesbeth Homans, kende hem de eretitel op 30 april toe. De beslissing werd gisteren meegedeeld op de Gentse gemeenteraad.

Termont ging op zijn 18de al in de politiek en was dan al voorzitter van de socialistische partij in Mariakerke. In 1977 was hij voor het eerst gemeenteraadslid. 42 jaar was hij ononderbroken lid, tot aan zijn pensioen eind vorig jaar. 

Termont werd eerst fractieleider, vanaf 1995 twaalf jaar schepen en vanaf 2006 twaalf jaar burgemeester. Tijdens de verkiezingen van 14 oktober 2012 kreeg hij een recordaantal voorkeurstemmen, maar liefst 44 561. In 2015 werd Termont door de organisatie World Mayor verkozen tot tweede beste burgemeester van de wereld.

"Dit is uiteraard meer dan verdiend. Daniël heeft het grootste deel van zijn actieve leven ten dienste gesteld van de Gentenaars. De manier waarop hij aan politiek deed, die bijzondere mix van dossierkennis, hard werken, bereikbaarheid en Gentse humor, is legendarisch. Hij leende het motto ‘Een burgemeester moet vooral de boel bijeenhouden’ van zijn Amsterdamse collega Job Cohen en maakte daar zijn levenswerk van."
   Sven Taeldeman, fractieleider van sp.a in de gemeenteraad

© Hannes De Smet