Het jonge dameskoor 'Amaranthe' uit Oudenaarde heeft twee prijzen gewonnen op het 'International Choir Festival and Competition' in Boedepast. Ze wonnen in de categorie 'dameskoren' en 'musica sacra'. Het koor greep net naast de hoofdprijs in de finale.

De wedstrijd vond van 14 tot 17 april 2019 plaats in Boedapest in Hongarije. 36 koren van over heel de wereld namen deel. Elk koor kon deelnemen in verschillende categorieën. Amaranthe besloot zich kandidaat te stellen voor de categorie “dameskoren” en “musica sacra”. Het werd een succes. In beide categorieën behaalden zede eerste plaats en werden ze bekroond met een gouden diploma van een internationale jury.

Daarnaast werden ze genomineerd, samen met nog 5 andere koren, om de “Grand Prix” te zingen in de Béla Bartókzaal van het Müpa, ook gekend als de nationale concertzaal van Hongarije. Uit deze zes koren werd één koor gekozen als winnaar over alle categorieën heen. Amaranthe moest slechts 1 koor, het “Partiumi Keresztény Eygetem Vegyeskara” uit Roemenië, laten voorgaan in deze finale. Het behaalde een mooie tweede plaats. 

"Het behalen van deze eerste prijzen is een bekroning en het resultaat van het vele harde werken, een duidelijke artistieke visie en het uitzonderlijke engagement van een hechte koorgroep.  Het zingen in de tot de nok gevulde nationale concerthal van Hongarije was een unieke ervaring die slechts weinig muzikanten en ensembles te beurt valt.  Het daverende applaus dat bij het einde weerklonk was onvergetelijk.
Amaranthe bevestigt hierbij eens te meer haar status als absoluut topkoor. Met achtereenvolgens eerste prijzen in Rome, Maasmechelen en Kerkrade, zet het dameskoor een ongeziene reeks neer die in Vlaanderen en zelfs op het internationale toneel quasi ongezien is.”

  Dirigent Johannes Dewilde en voorzitster Katrijn Dossche
 

© Hannes De Smet