De criminaliteit in de haven van Gent is het afgelopen jaar sterk toegenomen. Dat blijkt uit het jaarverslag van de federale gerechtelijke politie van Oost-Vlaanderen.
De haven is enorm gegroeid en dat is aantrekkelijk voor criminele bendes die zich vooral toespitsen op het invoeren van drugs klinkt het.

“De haven trekt momenteel onze aandacht omdat we in 2018, 2019 al grote drugsintercepties gedaan hebben zowel in containers als in de vracht zelf. Gaande van 1.3 ton, 2 ton cocaïne die aangetroffen wordt dus we krijgen wel de indruk dat criminele organisaties de Gentse haven interssant vinden als nieuwe of alternatieve route om drugs binnen te brengen in België en Europa." Patrick Willocx, federale gerechtelijke politie Oost-Vlaanderen.

Vooral Latijns-Amerika blijkt een belangrijke leverancier voor drugs in de Gentse haven. Volgens de politie mogen we er niet langer vanuit gaan dat die ladingen enkel via de haven van Antwerpen het land binnenkomen. Maar het is ook niet zo dat bendes die in Antwerpen actief waren plots naar Gent zijn gekomen zegt de politie. "Er is voorasnog geen link met Antwerpse hahavencriminelen en de bendes die hier actief zijn.

© Robbert Vancompernolle