Wonen in de Rozemarijnstraat is niet meer houdbaar. Dat is de boodschap van enkele bewoners die vandaag hun straat afzetten voor al het gemotoriseerd verkeer. Sinds het circulatieplan is de verkeersstroom helemaal verschoven. Te veel verkeer, vinden ze, komt nu in de Rozemarijnstraat terecht, vlak aan de kleine stadsring. De bewoners zijn niet tegen het circulatieplan, maar vragen een aanpassing zodat hun straat ontlast wordt.

Dagelijks rijden zo'n 7000 auto's door de Rozemarijnstraat in Gent. Er wordt nog steeds elke dag geteld aan het telraam. Al blijken de resultaten voorlopig niets uit te halen. En dus voeren enkele buurtbewoners opnieuw actie in hun wijk. Geen enkele auto mocht er door en bewoners plakten dode vogels op de stoep. "Want zelfs vogels willen hier niet meer komen." De bewoners wonen er ook niet meer graag, en willen dat er iets verandert in hun straat. Een van de oplossingen, klinkt het, zijn meer mogelijkheden om de stad uit te rijden. "Als je langs alle kanten kan binnenrijden, moet je ook zorgen dat ze meer kans hebben om eruit te geraken," aldus Josiane Tytens van Comité Rozemarijn (foto rechts).

 

“Als je hoort wat de mensen doen. Sommige zijn aan het zoeken om te verhuizen. Sommige mensen wonen alleen nog maar langs de achterkant. Sommigen steken vierdubbelglas. Kunnen niet meer thuis werken. we slapen niet meer. Dat kan niet de bedoeling zijn van een circulatieplan.” - Josiane Tytens van Comité Rozemarijn

Gents schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw heeft begrip voor het probleem, maar heeft geen pasklare oplossing voor de wijk. Wel werkt hij verder aan een algemene verlaging van de intensiteit van het autoverkeer.

© Janna Heyerick