En ook vandaag wordt er weer gestaakt in enkele gevangenissen, onder andere in die van Oudenaarde. De cipiers zijn het niet eens met de minimale dienstverlening die minister van Justitie Koen Geens wil invoeren. De opkomst is vandaag nog een pak groter.

“We hopen terug een signaal te geven dat onze minimale dienstverlening eigenlijk een aanfluiting is op het stakingsrecht,” aldus Dieter Cools van ACOD. De vakbonden zitten maandag rond de tafel met de minister, maar ondertussen loopt hun actie verder. Vanmorgen bezetten ze ook even de ophaalbrug over de Schelde in Oudenaarde. Daardoor werd het weg- en scheepvaartverkeer even gehinderd.

De cipiers in Oudenaarde krijgen namelijk steun van het personeel van enkele Vlaamse overheidsdiensten zoals administratieve en operationele diensten zoals VDAB, maar ook van werknemers van sluizen en bruggen van de Vlaamse Waterweg. “Wij willen solidaire steun bieden. Want ook langs Vlaamse zijde zouden we kunnen geconfronteerd worden met gegarandeerde dienstverlening. We willen een maximale dienstverlening bieden aan de bevolking, en geen minimale,” zegt Kris Moortgat, ACOD Vlaamse overheidsdiensten.

© Janna Heyerick