In september is het 75 jaar geleden dat Gent bevrijd werd van de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog. En die verjaardag wil de Arteveldestad niet zomaar laten voorbijgaan.
In het weekend van 6 tot 8 september staan er dan ook een hele resem activiteiten gepland rond ’75 jaar bevrijding van Gent’.

En daar staat ook een heel uniek bezoekje bij. De stad Gent stelt namelijk op zaterdag 7 september de commandobunker in het Citadelpark open voor het publiek. Kijklustigen kunnen er een geleid bezoek volgen door de ondergrondse gangen onder het Citadelpark.
De commandobunker dateert van 1938 en de ingang ervan bevindt zich in een kleine witte chalet achter het amfitheater in het park. De bunker werd oorspronkelijke gebouwd om de bevolking te waarschuwen bij rampen en vanop afstand hulp te organiseren.
Maar wanneer de Duitsers in 1940 Gent bezetten, maakten de Gentenaars dankbaar gebruik van de commandopost om er in te schuilen. De bunker werd tot 1944 als schuilplaats gebruikt, totdat de geallieerden Gent bevrijdden in 1944.
 

© Vanessa Declercq