Leerlingen van de basisscholen Klaverdries, de Mijlpaal en Vuurtoren uit Drongen kunnen voortaan les volgen in een buitenklas. Enkele mama's overtuigden de scholen en met steun van het Gentse burgerbudget werd een stukje natuur omgebouwd tot klaslokaal.

De bostorie, zo heet de nieuwe buitenklas in het pastoriebos. Twee jaar lang zijn leerlingen, ouders, buurtbewoners en leerkrachten in de weer geweest om het hele project rond te krijgen, maar vandaag kan de poort eindeljik open. En omdat elke leerling van de Klaverdries, de Mijlpaal en de Vuurtoren er welkom is staan de scholen op een on-line platform met elkaar in contact.

"Elke leraar kan er de Bostorie reserveren en inspirerende lestips uitwisselen. In de vegetatiebundel van Fris in het Landschap vinden leraren interessante weetjes over de fauna en flora die aanwezig zijn in het bos. Leerkrachten volgenden zelfs een speciale vorming voor outdoor learning." 

Het nieuwe klaslokaal gaat vandaag net op tijd open, want morgen is de officiële buitenlesdag. Dan roept de Vlaamse overheid zoveel mogelijk scholen op om naar buiten te trekken. "We roepen alle leerkrachten basis en secundair op om op 25 april 2019 met de leerlingen ’buiten te vliegen’. Buiten leren, buiten spelen en buiten bewegen is leuk en heeft een gunstig effect op het welzijn  en de leerprestaties.  Lichamelijke opvoeding, knutselen, leren over de natuur. Maar ook taal- en rekenlessen zijn buiten vaak veel leuker dan binnen." klinkt het.

© Robbert Vancompernolle