In zijn derde essay ‘Brokkelbrug’ stelt Gents Stadsbouwmeester Peter Vanden Abeele het E17-viaduct en zijn ligging in vraag. Daarin roept hij op om nu al te experimenteren met tijdelijke ingrepen, in plaats van de resultaten van het onderzoek af te wachten.

De Stadsbouwmeester zou graag het zwaar verkeer omleiden via de R4 en E40, de snelheid verlagen en meerdere autoloze zondagen per jaar organiseren.

Vanden Abeele ziet het hele project fly-over B401 als een project voor zowel de overheid als de burgers, waarvoor een grondig onderzoek naar alle toekomstperspectieven een must is. Daarvoor moet de hele mobiliteitsstructuur in en rond Gent herbekeken worden, en niet alleen het viaduct zelf, schrijft de Stadsbouwmeester. En daarvoor zet hij leefbaarheid voorop: “Ook naast het viaduct wordt de stedelijke ruimte aangetast: het is niet aangenaam toeven in de schaduw van zo’n groot, stinkend, lawaaierig, nooit slapend monster.”

De brug is zo’n 50 jaar oud, maar is in slechte staat door betonrot. In december vorig jaar viel een brokstuk naar beneden, door het dak van een bus van De Lijn.

© Janna Heyerick