Brede School bestaat vandaag precies 20 jaar en is populairder dan ooit.

Brede School is een samenwerkingsverband tussen buurtscholen en wijkpartners uit verschillende sectoren dat allerhande activiteiten organiseert voor leerlingen in Gent. De partners richten zich op de ontwikkeling van kinderen en jongeren, op school en in de vrije tijd, met extra aandacht voor kwetsbare kinderen. De activiteiten zijn heel divers, het gaat van lessen aikido tot een vertelfestival in de bib en bijvoorbeeld een buurtpicknick. In de wijk Moscou is er dan weer het project Telefoonster. Kinderen van de basisscholen Sint-Gregoriuscollege en De Sportschool bezoeken er bewoners van het woonzorgcentrum. Na de eerste ontmoeting bellen ze wekelijks naar hun nieuwe telefoonvriend. Zo willen ze vereenzaming bij ouderen tegengaan en de buurt met elkaar verbinden.

Vandaag zijn er 10 Brede School-wijken en zijn er 55 scholen bij het project betrokken. Maar liefst 8.000 leerlingen namen het afgelopen jaar deel aan de activiteiten.

Brede School viert haar 20ste verjaardag vandaag in De Centrale. In 1999 werd het allereerste Brede School-project opgestart in Sluizeken-Tolhuis-Ham. 

 

 

© Soetkin Desloovere