Het netwerk van de Vlaamse brandweer- en hulpverleningszones lanceert een nieuwe bewustmakingscampagne: #Ikknalzondervuurwerk. De brandweer wil mensen zo bewust maken van de gevaren en de gevolgen van zelf vuurwerk afsteken. De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten en Dierenwelzijn Vlaanderen steunen de campagne.

Sinds 26 april 2019 is het overval verboden om zelf vuurwerk af te steken en om wensballonnen op te laten. Je kan wel toestemming vragen aan de gemeente. Als je geen toestemming hebt en toch vuurwerk afsteekt, riskeer je een GAS-boete. Bovendien is zelf vuurwerk afsteken levensgevaarlijk en kan het ook brand veroorzaken. Op de website #IkKnalZonderVuurwerk geeft de brandweer nog meer redenen waarom het geen goed idee is om zelf vuurwerk af te steken.

De brandweer vraagt aan iedereen die de campagne wil steunen, om hun berichten te liken en te delen. Bovendien kunnen mensen ook zelf het gezicht worden van de campagne. Via de website #IkKnalZonderVuurwerk kan je een zelfportret ‘omkaderen’ met de #ikknalzondervuurwerk-kader en kan je de hashtag #Ikknalzondervuurwerk  toevoegen.  Die foto kan je dan delen op je eigen sociale mediakanalen.

© Hannes De Smet