Stadskantoor wordt dubbel zo duur

De voormalige bibliotheek aan het Zuid in Gent zal omgebouwd worden tot het centraal dienstencentrum van de stad Gent. Die werken zullen in 2023 afgerond zijn en zullen uitgevoerd worden voor een bedrag dat nu op 32 171 000 Euro wordt gehouden. Dat zou drie jaar later en meer dan dubbel zo duur zijn als gepland.

In 2016 werd de omvorming van de bibliotheek aan het woodrow Wilsonplein nog geraamd op 15 miljoen euro, de werken zouden af zijn tegen 2020 maar dat blijkt drie jaar later anders uit te vallen. Schepen van Facility Management Annelies Storms reageert in het Nieuwsblad: "Wie een huis verbouwt heeft soms ook onverwachte kosten."

De Stad Gent gunt de opdracht om de werken uit te voeren aan THV Antwerpse Bouwwerken – Alfa Technical Installations voor een bedrag van 32.171.000 euro, inclusief btw. THV Antwerpse Bouwwerken heeft eerder projecten als De Krook, BME Hogeschool en Parking AZ Sint-Lucas uitgevoerd.

Tegen het voorjaar van 2023 komt het gros van de stadskantoren en balies samen op één site aan de Zuid. Dit vergt onder andere een aanpassing van de voormalige hoofdbibliotheek en het huidige administratief centrum. De twee gebouwen zullen worden versmolten tot één administratief complex. Via een passerelle zullen ze fysiek met elkaar verbonden worden. In de toekomst spreken we dus van één algemeen dienstencentrum, met een ruime, open en heldere publiekszone en met twee backoffice torens. Onder het nieuwe ontvangstpaviljoen komt een fietsenparking voor 1.100 fietsen voor zowel het publiek als de stadsmedewerkers.

"Door de ontwikkeling van het Stadskantoor aan de Zuid, kan de Gentenaar op één centrale plek terecht voor een klantgerichte dienstverlening. Het Stadskantoor wordt een lichtrijke, duurzame en eigentijdse werkplek voor meer dan 1.150 stadsmedewerkers. Stadsdiensten samenbrengen op de site Zuid zal de samenwerking en de uitwisseling tussen de verschillende diensten bevorderen." zegt Annelies Storms, schepen van Facility Management

Omdat stadsmedewerkers op de site blijven werken en de dienstverlening gegarandeerd moet blijven, zijn de werken opgedeeld in 3 bouwfases. De oplevering is voorzien in het voorjaar van 2023.
Infostand en infomoment voor de buurt. In de inkomhal het Administratief Centrum Zuid staat nu al een infostand over het toekomstige Stadskantoor. Een maquette en een 3D-simulatie van het toekomstig gebouw bieden de bezoeker een voorsmaakje. Voor omwonenden wordt op donderdag 26 september 2019 om 20 uur een infomoment georganiseerd. De verbouwingen kunnen ook online gevolgd worden via www.stad.gent/stadskantoor.

© Robbert Vancompernolle