De boeren in de Vlaamse Ardennen zijn het afval op hun akkers beu. Vanmorgen gingen ze zelf alle blikjes en plastic op de velden gaan opruimen om die daarna op te sturen naar de verantwoordelijke politici, samen met de vraag naar een onmidelijke invoering van statiegeld in het volgende regeerakkoord.

Jaarlijks strerven zo'n 1000 koeien na door stukjes blik of plastic in hun voer. Het gaat om afval dat in het gras op een akker wordt gegooid en met het gras wordt meegemaaid. Koeien krijgen daardoor verwondingen en ontstekingen in maag. Ze worden ziek, leiden helse pijnen en sterven uiteindelijk. Dat kost de sector jaarlijks 4,5 tot 6,8 miljoen euro.

"Met statiegeld op blikjes zou er 70 tot 80 procent minder zwerfvuil op de velden belanden." zegt het Algemeen Boerensyndicaat. "We vragen al sinds vorig jaar aan de Vlaamse regering om statiegeld in te voeren maar sindsdien is er nog steeds geen concreet plan voor de aanpak van zwerfvuil."

Het terugsturen van afval is een actie van het Algemeen Boerenssyndicaat en millieuorganisatie Recycling Network Benelux. Dat de boeren samenwerken met een milieuorganisatie en omgekeerd gebeurt niet vaak, maar dit stoort iedereen kliknt het bij beide organisaties. "Ons geduld is op en samen vragen we met aandrang aan de nieuwe Vlaamse regering om de onmiddelijke invoering van statiegeld op plastic flessen en drankblikjes in het volgend regeerakkoord te schrijven."

© Robbert Vancompernolle