De bloedvoorraad van Rode Kruis-Vlaanderen staat zwaar onder druk nu de ziekenhuizen weer op volle toeren draaien en opnieuw meer bloedproducten nodig hebben. Vooral de negatieve bloedgroepen krijgen het zwaar te verduren en de voorraad slinkt snel. Ook donoren met een positieve bloedgroep zijn meer dan welkom.

Toen de coronacrisis op zijn hoogtepunt was en in de aanloop daar naartoe werden in ziekenhuizen alle niet-dringende ingrepen uitgesteld. Dat maakte dat er toen veel minder bloed nodig was in ziekenhuizen en het Rode Kruis wekenlang tegen een meer dan comfortabele bloedvoorraad aankeek. Tijdens de crisis (tweede helft tot 4 mei) werden 30% minder bloedproducten gevraagd door ziekenhuizen dan vandaag het geval is. Sinds 4 mei draaien de ziekenhuizen echter weer op volle toeren, en zoals verwacht is ook de vraag naar bloedproducten enorm gestegen.

"We leveren op dit moment 10%meer bloedproducten per dag aan ziekenhuizen dan dat het geval was vóór de coronacrisis. De reden daarvoor is dat ziekenhuizen alle uitgestelde behandelingen aan het inhalen zijn en dus meer bloed nodig hebben. Dit alles maakt dat een dringende oproep nodig is”, vertelt Ine Tassignon, woordvoerder van Rode Kruis-Vlaanderen.

Opgelet: wie bloed komt geven is verplicht op voorhand een afspraak te maken via www.rodekruis.be/waargeven of 0800 777 00

“Vroeger was het niet nodig om een afspraak te maken voor je bloed kwam geven, maar sinds de aanwezigheid van het coronavirus in ons land en de voorzorgsmaatregelen die dit met zich meebrengt is dit een extra maatregel die van kracht is. Op die manier blijft het aantal aanwezigen op een mobiele bloedinzameling en in de donorcentra onder controle en kan de organisatie er ten allen tijde voor zorgen dat de social distancing tussen donoren en medewerkers gerespecteerd kan worden. Donoren zijn ook verplicht een mondmasker te dragen en worden gevraagd een eigen masker mee te brengen. Op vrijdag 22 mei zijn de donorcentra ook langer open dan normaal. Je kan er tot 17u terecht om bloed te geven.” zegt Ine Tassignon.

© Robbert Vancompernolle