Blauwalg is in opmars, dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse Milieumaatschappij.

Na eerder al meldingen van blauwalg in het Damvalleimeer in Destelbergen en de Boerekreek in Sint-Laureins, is er nu ook in Evergem blauwalg aangetroffen. Er wordt aangeraden om contact met het water te vermijden, want blauwalg kan ondermeer zorgen voor irritatie, maar ook voor darm- en maagklachten. 

We vroegen cijfers op bij de Vlaamse Milieumaatschappij en daaruit blijkt dat blauwalg en het aantal zwemverboden te wijten aan de aanwezigheid van blauwalgen sinds 2010 gestegen is. (zie grafiek)

 

Vooral de laatste twee jaren is er een enorme stijging. Dit jaar alleen al waren er 31 meldingen waarbij 12 keer een recreatieverbod werd ingevoerd.

Er zijn hiervoor verschillende redenen volgens de Vlaamse Milieumaatschappij:

• Warm water
• Stilstaand water
• Nutriëntenrijk water
Cyanobacter komt van nature voor in oppervlaktewater.  Ze zijn bestand tegen vriezen.  Minder koude winters betekent wel een snellere opwarming in de zomer en behalen van ideale temperaturen voor het ontstaan van de bloei.

Heel veel oplossingen om blauwalg kwijt te geraken zijn er niet. 

Preventief :
• Zorgen dat er minder nutriënten in de waterloop terecht komen
• Zorgen voor een natuurlijk evenwicht in de waterloop zodat plantengroei en vissen de aanwezige nutriënten kunnen gebruiken
• Ruimen van de historisch opgebouwde sink van nutriënten in de waterbodem is tijdelijke oplossing
 

Opvallend, de VMM roept op om het water zeker geen zuurstof in het water te pompen. Door het vernevelen komen de toxines als aerosol in de lucht en die kunnen giftig zijn. Dat is nochtans wat ze in het Damvalleimeer gedaan hebben. Daar is het recreatieverbod opgeheven en mag opnieuw gevist worden.

Waterstofperoxide toedienen is maar een tijdelijke oplossing. Hetzelfde bij het afzuigen van de drijflaag. Daarbij wordt slechts een gedeelte weggenomen en uiteindelijk komt het dan terug.

 

© Soetkin Desloovere