In het centrum van Gent hebben een driehonderdtal leden van Voorpost betoogd tegen de opvang van vluchtelingen. Ook sympathisanten van Pegida, NSV en Vlaams Belang lopen mee.  Nick Van Mieghem, actieleider van Voorpost Vlaanderen: "Wij vinden dat die mensen moeten opgevangen worden in eigen regio. Er zijn genoeg rijke landen daar die die mensen zelf kunnen opvangen. Maar Saoudie-Arabië wil ze niet opvangen omdat er een te hoog risico zou zij op IS-strijders, omdat de werkgelegenheid in gedrang."

Aan de Botermark pikt de politie een aantal rechtse manifestanten uit de betoging. Manuel Mugica Gonzalez van de Gentse politie: "We hebben wel een tiental personen uit de rechtse betoging opgepakt, bestuurlijk opgepakt, omdat zij weigerden hun gelaat vrij te maken. Ze liepen gemaskerd en dat is verboden."

De politie staat op scherp en is massaal aanwezig. Want op hetzelde moment start aan het Gravensteen een tegenbetoging van Gastvrij Gent. De ordetroepen willen een confrontatie tussen de twee groepen absoluut vermijden. Links heeft een duizendtal manifestanten gemobiliseerd, om rechts van antwoord te dienen. Dominique Willaert van Gastvrij Gent: "Na de tweede wereldoorlog hebben mensen gezegd nie wieder fascismus, nooit meer fascisme. Wij hebben iets tegen haatzaaiers en mensen die fascistisch zijn. Daar kan je niet verdraagzaam voor zijn. Daarom hebben we beslist een solidariteitswandeling te organiseren. Maar ook een crowdfundingactie. En da’s een onverhoopt succes. Er zijn 400 mensen die tot nu toe 6100 euro verzameld hebben."

Gastvrij Gent loopt richting Rigakaai. Daar ligt het ponton waar binnenkort 250 vluchtelingen kunnen verblijven. De cheque van een dikke 6.000 euro gaat naar  Een hart voor Vluchtelingen, een vrijwilligersorganisatie die kledij en andere spullen inzamelt. Met het geld kunnen ze de vluchtelingen voorzien van een aantal essentiële zaken. Evelyne Huughe: " Zoals ondergoed. Persoonlijk materiaal is toch belangrijk om dat te financieren en ook voeding. Voeding is heel belangrijk. Wat de mensen graag eten.  De ramadan komt er ook aan, dus ik denk dat het heel tof is om die mensen een hart onder de riem te steken met iets lekker, iets warm, iets dat hen aan thuis doet denken. Want ze hebben zoveel meegemaakt."

De eerste vluchtelingen zullen hier 29 februari of 1 maart hun intrek nemen.

© Lore Sinnaeve