De typisch donkere Basiliek van Oostakker-Lourdes is tot op vandaag nog steeds een druk bezochte kerk. De Basiliek viert ondertussen haar 140ste verjaardag. De bekende bedevaartkerk werd op 11 september 1877 ingezegend. Elk jaar bezoeken zo’n 300 000 mensen het Vlaamse Lourdes, op zoek naar genezing.

"In 1875 is Pieter De Rudder hier naartoe gekomen. Op 7 april is hij hier op een onverklaarbare manier genezen," vertelt Luk De Geest van het Bisdom Gent. En dat betekende het begin van het bedevaartoort in Oostakker. In 1876 werd de eerste steen gelegd van de kerk, op 11 september 1877 werd ze ingezegend.

De kerk is gebouwd rond het concept Onze Lieve Vrouw Maria. Maria heeft vijf letters, en dus zijn er ook 5 traveeën. De zuilen zijn blauw – die staan voor Maria – maar ze dragen kleine, rode zuilen, die staan voor Christus. Het belangrijkste accent in de kerk is de grot van Lourdes in het hoogaltaar. De kerk is erg donker, en geeft het gevoel alsof je in de grot binnenstapt. Luk De Geest: "Maar als je ogen wennen aan het licht, dan merk je overal decoratie en tekenen die naar de hemel verwijzen. Veel goudkleur, engelen die geschilderd zijn. Het maakt een beetje een zalige indruk als je hier een tijd verwijlt."

© Janna Heyerick