De dienst radiologie van AZ Maria Middelares maakt sinds begin deze maand gebruik van artificiële intelligentie (AI) in zijn dagelijkse werking. Deze AI-toepassing moet helpen om specifieke levensbedreigende aandoeningen sneller op te sporen in CT-scans van het hoofd of de nek. AZ Maria Middelares is daarmee het eerste algemene, niet-universitaire ziekenhuis in Europa dat een 'deep learning'-toepassing aanschaft voor de dienst radiologie. Deze beslissing is een belangrijke stap in de inzet van artificiële intelligentie om patiëntenzorg te verbeteren.

Concreet zal de dienst gebruikmaken van Aidoc’s neuroradiologie-algoritmen. De toepassing spoort momenteel twee kritieke aandoeningen op: intracraniële hyperdensiteiten (zoals een bloeding in de hersenen) en breuken van de halswervels (een 'gebroken nek'). Beide aandoeningen zijn levensbedreigend en moeten onmiddellijk worden behandeld. De AI-oplossing analyseert de scans automatisch zodra ze genomen zijn en signaleert de meest kritieke gevallen meteen. Het werkschema van de radioloog wordt zo aangepast dat deze cases sowieso eerst gezien, gediagnosticeerd en behandeld worden. Door de wachttijden voor deze patiënten verder te verminderen en de diagnoses van deze twee ernstige aandoeningen te versnellen, kan AZ Maria Middelares de patiëntenzorg verder verbeteren.

"Dankzij deze AI-oplossing zijn we in staat om de snelst mogelijke detectie-/alarmtijd te verkrijgen, waardoor we de patiënten de best mogelijke kans op een gunstige afloop kunnen verzekeren”, stelt radioloog Christophe Schoofs.

© Soetkin Desloovere