Vandaag verlieten in ons land 156 covid-19 patiënten de afdeling intensieve zorg en dat is een recordaantal. Een positieve trend die zich ook bij ons in de regio voortzet. Het AZ Jan Palfijn is zo het eerste ziekenhuis in Gent dat geen coronapatiënten meer heeft. Al mogen we niet te vroeg victorie kraaien klinkt het daar.

De deuren van een lege cohorteafdeling in het AZ Jan palfijn in Gent mogen opnieuw open zonder strenge controles. Hier liggen voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis geen patiënten meer.

“We zijn al een aantal dagen zonder patiënten, ondertussen zijn er wel weer twee nieuwe patiënten toegekomen maar die gaan we vandaag opnieuw naar huis sturen; We vallen echt wel op nul; Maar het is belangijk dat we waakzaam blijven want die nul is een momentopname en in de toekomst kunnen opnieuw patiënten opgenomen worden en we staan daar ook klaar voor", zegt Louis Ide, arts in het AZ Jan Palfijn.

De cijfers schommelen nog maar blijven voorlopig laag. Er is dus tijd voor een moment van rust. Rust voor alle mensen in het ziekenhuis.

“Doordat we die afdelingen kunnen sluiten kunnen mensen mensen wat meer ademhalen; De verpleegkundigen en artsen hebben daar ook wel nood aan, dat is een positief effect naast het feit dat het goed is dat de patiënt naar huis kan. En verder kunnen we onze normale activiteit opnieuw opstarten en verantwoord opstarten en zien we dat mensen die hun zorg hebben uitgesteld hun weg terugvinden naar het ziekenhuis, en dat is ook nodig".

Patiënten die op deze gang terchtkomen hoeven zich geen zorgen te maken. Het coronavirus kan zo’n 72 uur op materiaal zoals tafels of klinken overleven. Maar die tijd is hier intussen al lang verstreken.

“We hebben de gang gereinigd van kop tot teen, de mensen van het onderhoud hebben dat zelfs in het weekend gedaan, en dan laten we die gang rusten en eigenljk is die nu al een week aan het rusten en dat is meer dan genoeg om weer patiënten in op te nemen", zegt Louis Ide, arts in het Jan Palfijn. "Maar dat kan alleen als we de maatregelen blijven respecteren. Want nu die gaan versoepelen bestaat de kans dat er weer besmettingen zullen bijkomen. De artsen blijven waakzaam".

 

© Vanessa Declercq