Voor de opvang in het oude klooster in de Kloosterstraat in Knesselare staat ondertussen alles vast. Tijdens de eerste informatieavond gisteren, gaf Fedasil concrete uitleg over de opvang. Er is plaats voor 75 personen. Maximaal 25 ervan zijn niet-begeleide minderjarige asielzoekers. De overige 50 zijn volwassenen, al dan niet met hun gezin. Jan Witteveen van Fedasil: "Ze zullen waarschijnlijk vanaf de eerste februari, dat is momenteel de richtdatum."

De jongeren zullen na enkele weken naar school moeten gaan. Voor de volwassen asielzoekers organiseert Refugee Assist zinvolle dagbesteding, zoals lessen Nederlands. Meer dan honderd inwoners kwamen luisteren naar de uitleg, maar zaten zelf ook met heel wat vragen en bedenkingen.

Eens ook het opvangcentrum op het militair domein in Ursel actief is, vangt Knesselare in totaal 375 asielzoekers op, en da’s een zware last volgens burgemeester De Blaere. Financieel kost het de gemeente niets, maar het is wel veel werk. Zo moet iedere asielzoeker ingeschreven worden bij de burgerlijke stand. Erné De Blaere, burgemeester van Knesselare: "Uiteindelijk zijn wij een kleine gemeente met 8300 inwoners. En straks gaan wij 375 asielzoekers hebben, dus bijna 5% van onze bevolking. Dat vind ik niet ideaal, dat vind ik niet goed. Maar anderzijds, eenmaal dat we ervoor staan, willen we daar ook voor gaan en willen we die mensen ook goed ontvangen."

© Janna Heyerick