De laatste patiënten van de legionella-besmetting in Evergem hebben dit weekend allemaal het ziekenhuis mogen verlaten. En daarmee lijkt de legionella-uitbraak in de Gentse kanaalzone nu definitief voorbij.

De besmetting met de legionella-bacterie brak begin mei uit. In totaal werden 32 mensen ziek. Twee van hen zijn overleden.

De uiteindelijke bron van de besmetting raakte pas enkele weken geleden bekend. Eén van de koeltorens van papierfabrikant Stora Enso, in de Gentse haven, bleek de oorzaak van de besmettingshaard te zijn. Het bedrijf maakte het nieuws zelf bekend. De koeltoren werd stilgelegd en volledig gereinigd. Ook het Agentschap Zorg en Gezondheid liet verschillende onderzoeken uitvoeren.

Sinds een week is de koeltoren van Stora Enso opnieuw opgestart, maar die wordt goed in de gaten gehouden door het Agentschap Zorg en Gezondheid. “Het bedrijf zal voldoende gecontroleerd worden”, zegt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid. “Er zullen ook regelmatig staalafnames van het water gebeuren. Ook alle gegevens van de koeltoren zullen opgevraagd worden, zodat alles daar vanaf nu veilig kan verlopen”, aldus Joris Moonens.

Intussen is er een gerechtelijk onderzoek opgestart. Verschillende slachtoffers van de legionella-besmetting hebben een advocaat in de arm genomen. En ook de gemeente Evergem en de stad Gent hebben zich burgerlijke partij gesteld.

© Vanessa Declercq