Afgelopen weekend zijn er opnieuw vier mensen uit de regio Evergem opgenomen in het ziekenhuis met een legionellabesmetting. Vandaag werd nog een patiënt aangemeld. In totaal zijn er al 16 mensen besmet. Dat meldt het Agentschap Zorg en Gezondheid.

In de periode van 29 april tussen 6 mei raakten een tiental mensen uit de regio Evergem al besmet met de bacterie. De nieuwe patiënten kregen tussen 7 en 10 mei de eerste ziekteklachten. Dat kan erop wijzen dat de bron van de besmetting nog niet verdwenen is. Zorg en Gezondheid heeft intussen waterstalen laten nemen of onderzocht in de koeltorens van 17 bedrijven in de kanaalzone. Van nog twee andere bedrijven zijn gegevens over hun installaties opgevraagd. Het Agentschap Zorg en Gezondheid heeft de bron van de besmetting nog niet gevonden.

"
De mensen die dit weekend in het ziekenhuis zijn opgenomen, zijn 7 à 10 dagen later ziek geworden dan meeste andere patiënten. Bij een legionellabesmetting kan het 14 tot 19 dagen duren eer je ziek wordt, maar in de meeste gevallen is dat minder dan 10 dagen. Het zou dus kunnen dat zij recenter besmet zijn geraakt dan de eerste groep van patiënten. We gaan moeten afwachten of er de komende uren en dagen nog patiënten bijkomen. We blijven uiteraard alles doen om de bron van de besmetting zo snel mogelijk op te sporen.”
 
Joris Moonens, woordvoerder van Zorg en Gezondheid 

Voorlopig liggen de meeste patiënten in het AZ Sint-Lucas in Gent. Enkele van hen liggen nog op intensieve zorgen, één persoon is in levensgevaar.  Legionella is een bacterie die ontstaat in warm water. Besmetting gebeurt alleen via het inademen van de bacterie, al wordt lang niet iedereen er ziek van. Vooral voor oudere mensen en mensen met longklachten of een chronische ziekte is de besmetting gevaarlijk. Symptomen zijn koorts, spierpijn, hoofdpijn, kortademigheid, braken en later ook hoge koorts en een droge hoest. 

"Het risico om besmet te raken blijft erg klein. Ook al adem je de bacterie in, dan nog gaat de overgrote meerderheid van de mensen er niet ziek van worden. Legionella is ook niet besmettelijk van mens tot mens. Bij deze uitbraak is het vrij zeker dat de bron niet moet gezocht worden in een individuele woning. Douchen of kraantjeswater drinken is dus geen probleem.”
 Joris Moonens, woordvoerder van Zorg en Gezondheid

7 van de 16 patiënten wonen in Evergem en nog twee wonen aan de grens in Oostakker. Dat blijft erop wijzen dat de bron van de besmetting in de buurt van Evergem gezocht moet worden klinkt het bij het Agentschap Zorg en Gezondheid. De patiënten zullen de komende dagen nog verder bevraagd worden om op zoek te gaan naar locaties die ze met elkaar gemeenschappelijk hebben. Zorg en Gezondheid onderzoekt de komende dagen in overleg met de milieuambtenaar van de gemeente of er nog andere mogelijke bronnen te onderzoeken zijn.

© Hannes De Smet