De Provincie Oost-Vlaanderen werkt momenteel aan een financieel plan voor de heropstart van Oost-Vlaamse bedrijven na de coronacrisis. Enerzijds maakt de Provincie 950 000 euro vrij voor het actieplan, anderzijds vraagt het de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij om 12,6 miljoen te investeren.

De Provincie Oost-Vlaanderen focust nu al op lokaal, sociaal en duurzaam ondernemen, zegt Kurt Moens, Eerste gedeputeerde bevoegd voor Economie. “Ons actieplan bestaat eruit dat we een aantal geplande stevige ingrepen vervroegen en versneld uitvoeren, zodat ze zo snel mogelijk kunnen renderen voor onze bedrijven.” De investeringen gebeuren in een aantal niches, zoals ondersteunen van pilootprojecten rond kringloopeconomie of bedrijven en kennisinstellingen die de handen in elkaar slaan. Op die manier zal de steun van de Provincie niet overlappen met de steun van de overheid.

De Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij wordt gevraagd om 12,6 miljoen euro te investeren in Oost-Vlaamse bedrijventerreinen voor duurzame (energie)investeringen. Dat moet ondernemers een extra duwtje in de rug geven. Maar ook burgers kunnen de lokale economie helpen. Gedeputeerde Kurt Moens: "Koop en consumeer vandaag lokaal en eens het leven weer in al z’n kleuren herneemt, blijf dat vooral doen! Ook dát is zorg dragen voor elkaar.”

© Janna Heyerick