De herbestemming van de Gentse Sint-Annakerk blijft de gemoederen beroeren. Het Gentse stadsbestuur en supermarktketen Delhaize bereikten begin deze maand een akkoord. En dat is niet naar de zin van actiegroep SOS Sint-Anna. Zij blijven ijveren voor inspraak van de burgers en geven de strijd niet op.

De Sint-Annakerk omvormen tot een markthal met een wijnbar en een restaurant. Dat zijn de plannen van Delhaize en de supermarktketen krijgt daarbij de steun van het Gentse stadsbestuur. Een nachtmerrie, vinden ze bij actiegroep SOS Sint-Anna.

"Men verstopt de vloer. Men gaat plinten zetten van 3 meter hoog. Een soort van aquarium uitbouwen voor een wijnbar te creëren aan het orgel. Een glazen wand met een restaurant achter waardoor de mooiste delen van de kerk alleen nog maar te zien zullen zijn ofwel met een glazen wand en dus weerspiegeling ofwel als je geld genoeg hebt daar op restaurant te gaan. Dit kan echt niet." Tania De Mulder SOS Sint-Anna Gent

De actiegroep diende een petitie in met meer dan 4000 handtekeningen van Gentenaars. Daarin wordt onder meer gevraagd om de kerk weer te openen en inspraak te geven aan de burgers. Tijdens de gemeenteraad van volgende week maandag kunnen de gemeenteraadsleden daarover stemmen. De vraag is wel of die tegen de partijlijn zullen ingaan.

Als het politiek niet lukt, dan overwegen ze om juridische stappen te nemen.

© Tim Steyaert