Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir heeft de omgevingsvergunning voor de bouw van de Verapazbrug over het Handelsdok in Gent afgeleverd. Daardoor kunnen de werken om de Muide met de Afrikalaan te verbinden, van start gaan.

Met de komst van de Verapazbrug wordt de kleine stadsring (R40) verlegd van Dok Noord en Zuid naar de Afrikalaan en de Dampoort. Langs Dok Zuid zal enkel nog lokaal verkeer rijden en zo kan ook tramlijn 4 -via Dok Noord- verlengd worden tot de Dampoort. Het moet leiden tot betere verkeerstromen op de kleine stadsring en meer ruimte geven voor voetgangers, fietsers en groen.

Langs beide kanten van de brug zullen fietsers en voetgangers in twee richtingen kunnen fietsen en wandelen. En ook op de kades langs beide zijden van het water is een gemengde zone voor fietsers en voetgangers voorzien. Die is breed genoeg om in beide richtingen verkeer door te laten.

Zuhal Demir: "De plannen voor een bijkomende brug over het Handelsdok dateren al van enkele jaren geleden. Met deze vergunning zet ik het licht op groen voor de uitvoering van die plannen. Deze infrastructuur zal leiden tot de verhoging van de verkeersleefbaarheid van de omgeving en ruimte creëren voor meer en aangenaam stadsgroen.

Het project is een samenwerking tussen het Agentschap Wegen en Verkeer, Vervoersmaatschappij De Lijn, de stad Gent, Farys en De Vlaamse Waterweg. De bouw van de brug zou volgend jaar al kunnen beginnen, de werken zouden in 2023 afgerond zijn.

© Soetkin Desloovere