Negen op de tien bedrijven zien zwaar af van de coronacrisis. Dat blijkt uit cijfers van Voka. 90% van de bedrijven zien de omzet dalen en 80% zal deze maand beroep doen op technische werkloosheid. Maar de overlevingsdrang is groot: een op vijf stilgevallen bedrijven gaat op zoek naar oplossingen en plant een heropstart.

De cijfers liegen er niet om. Bedrijven lijden onder de coronacrisis. “Een aantal bedrijven ontslaat ook medewerkers, om de lange termijneffecten van deze crisis op te vangen. We moeten ons absoluut zorgen maken over de welvaartseffecten die deze crisis met zich mee zal brengen, nu en op lange termijn.” Dat zegt Geert Moerman van Voka Oost-Vlaanderen. Voka vraagt daarom aan alle Oost-Vlaamse gemeentebesturen om de lokale economie en bedrijven maximaal te ondersteunen. Concreet vraagt Voka om in het tweede kwarttaal van 2020 geen bedrijfsbelasting aan te rekenen. “De steun van de lokale overheden zal cruciaal zijn om de lokale tewerkstelling op peil te houden,” zegt Moerman.

Heel wat bedrijven zijn stilgevallen door te veel zieke werknemers of onduidelijke maatregelen van de overheid. Bijvoorbeeld in de bouwsector, waar telewerk niet mogelijk is, maar social distancing zeker haalbaar is. Toch ziet 1 op 5 bedrijven een heropstart zitten. “Wij ervaren heel veel vechtlust en overlevingsdrang bij de ondernemers, ondanks een sterk dalende omzet, stijgende liquiditeitsproblemen en een onzekere toekomst,” zegt Moerman. Dat is ook het geval voor Decoranda in Maldegem. Het bedrijf ligt sinds 20 maart stil, maar maandag staat een gedeeltelijke heropstart op de planning. Het probleem ligt daar ook deels bij de werkwilligheid van de medewerkers. 1 op 2 ziet het niet zitten om weer aan de slag te gaan.

© Janna Heyerick