Het nummer 1722 kreeg gisteren 24.671 oproepen uit Oost-Vlaanderen. Dat is het hoogste aantal in heel België. Over het hele land kregen de centrales 78.375 oproepen. Brandweerzone centrum kreeg 800 oproepen en doet vandaag nog 400 interventies. De hulpverleningszone Vlaamse Ardennen kreeg gisteren 170 oproepen voor stormschade. Het nummer werd geactiveerd omwille van het stormweer van gisteren. Ook vandaag blijft het nummer nog actief. 

De FOD Binnenlandse Zaken vraagt om enkel het nummer 1722 te bellen voor niet-dringende brandweerinterventies en enkel het noodnummer 112 te bellen als er iemand mogelijk in (levens)gevaar is. Indien je er door algemene drukte niet in slaagt om 1722 te bellen, probeer dan later opnieuw of gebruik het digitaal loket van hun brandweerzone (indien deze hierover beschikt) om een niet dringende hulpvraag aan de brandweer door te geven.

De noodcentrales krijgen op 1722 veel oproepen te verwerken van burgers die opnieuw bellen om te vragen waar de brandweer blijft. Het heeft geen zin om hiervoor naar het nummer 1722 te bellen. Ook sommige brandweerdiensten hebben een achterstand bij de afwerking van de interventies en aan de burger wordt dus gevraagd om geduld te oefenen.

 

© Soetkin Desloovere