Sinds vandaag staan in Flanders Expo in Gent een 200-tal jachten in alle soorten formaten. Van kites en rubberen bootjes tot echte luxejachten, je kunt ze allemaal bewonderen op de Belgian Boat Show. Naast boten worden er ook cursussen aangeboden. Want de watersport is dan wel populairder dan ooit, de regelgeving is daardoor een pak strenger geworden.  

Meer en meer mensen vinden de weg naar het water en dat lijkt in eerste instantie een goede zaak voor de sector. Ook in Gent kan het al eens druk zijn op de binnenwateren.

Eric Hiele, hoofd Federale Inspectie Pleziervaart: “Wij zien een toename van de pleziervaart in Gent, maar ook van de brandingssporten, zoals bijvoorbeeld het suppen. Denk daarbij ook nog de kano's en de verhuur van motorbootjes, dan zie je dat de Leie op een zondag een drukke snelweg geworden is." 

Hoewel een vaarbrevet niet verplicht is voor de kleinere vaartuigen, zien de opleidingen toch meer en meer cursisten in hun lessen.

Toch zijn het vooral de grote jachten die de aandacht trekken op de beurs. Het gaat dan van duurdere modellen die tot een miljoen euro kunnen kosten tot de kleinere sloepen en jetski’s. Hoe dan ook blijft een eigen vaartuig aankopen een eerder kostelijke aangelegenheid.

Christophe Coseyns, organisator Belgian Boat Show: “We moeten daar niet gek over doen. Het is niet voor iedereen weggelegd, de grotere boten dan toch, maar het is afhankelijk van hoe je de sector bekijkt. Algemeen denk ik wel dat ik als organisator van de Boat Show een vrij goed zicht heb over alle takken heen. En dan kunnen we hopelijk zeggen dat we over het dal heen zijn en dat we de toekomst helemaal positief tegemoet kunnen zien."

© Soetkin Desloovere