Vlaams minister van Toerimse Ben Weyts investeert 135 000 euro in negen Oost-Vlaamse jeugdverblijven. Daarvan gaat ruim 99 000 euro naar jeugdverblijven in onze regio, onder meer in Oudenaarde en Zwalm.

’t Is de bedoeling dat de uitbaters met die subsidie hun verblijven moderner, gezinsvriendelijker en/of brandveiliger kunnen maken. Daarmee zet de minister in op comfort en veiligheid tijdens vakanties bij jongeren. En da’s blijkbaar nodig. “Vakantie is nog niet voor elke jongeren in Vlaanderen vanzelfsprekend”, klinkt het in een persbericht. “Grote (school)groepen of jeugdbewegingen stuiten bij het maken van vakantieplannen vaak nog op drempels.” Om in te kunnen spelen op de noden en verwachtingen van jongeren, moeten jeugdverblijven aanpassingen doen. “Investeringen die niet onmiddellijk renderen”, aldus Weyts.

Het Moerashuis in Oudenaarde krijgt het grootste bedrag toegekend, ruim 50 000 euro. Daarmee zullen de uitbaters een nieuwe tuin aanleggen en een nieuw klimparcours bouwen. De kinder- en gezinsboerderij Diggie in Nederbrakel zal de opslagruimte en zolder ombouwen naar een extra daglokaal en zo meer binnenspeelruimte hebben.

Verder krijgen ook Ter Wijl in Zwalm, Ten Berg – De Tilk in Merelbeke, het Bivakhuis De Havik en Moerkensheide (foto) in De Pinte financiële steun.

© Janna Heyerick