Het Bernaduscollege in Oudenaarde zit met een vervelende zaak. Maar liefst 100 leerlingen op verschillende campussen zijn de voorbije dagen ziek geworden. Eerst werd er gevreesd voor een besmetting in de keuken. Maar na onderzoek zou het eerder om een agressieve buikgriep gaan.

Het verhaal begon eergisteren. In de loop van dinsdagnamiddag werden plots enkele leerlingen ziek. Een half uur later stond de teller al op 15. Tegen het eind van de dag waren er 40 meldingen van zieke leerlingen.

Aanvankelijk werd er gevreesd dat de oorzaak in de keuken moest gezocht worden. Woensdagochtend werd die volledig doorgelicht door het federale Agenschap voor Voedselveiligheid en in de loop van de namiddag weer vrijgegeven. Met de hygiëne in de keuken leek niets mis te zijn.

Daarop werd het Vlaamse Agenschap voor Zorg en Gezondheid erbij gehaald. Zij hebben stalen genomen van de kinderen. De stalen worden op dit moment onderzocht, net zoals het eten uit de keuken van dinsdag. Het is nog wachten op de resultaten daarvan. Ondertussen zijn al zo’n 100 zieke leerlingen geteld. Maar de meesten voelen zich na een dag uitzieken al beter.

Na onderzoek bij de dokter lijkt het voorlopig te gaan om een agressieve vorm van buikgriep. En daar kan je dan weer weinig tegen beginnen.

© Dries De Koster