Er dreigt een plaatstekort in onze woonzorgcentra

Er dreigt een groot plaatstekort in onze woonzorgcentra. De bezettingsgraad in de rusthuizen is sinds de coronapandemie opnieuw sterk gestegen. Oost-Vlaanderen is een van de drie provincies waar er een acuut plaatstekort dreigt. De wachtlijsten in de rusthuizen zijn lang maar het aantal beschikbare bedden wordt maar met mondjesmaat aangevuld. Het wordt tijd dat we deze cijfers ernstig nemen, en dringend meer bedden gaan bijcreeëren, vindt de zorgsector. En dat kan onder meer door nieuwe woonzorgcentra bij te bouwen, zoals in Assenede.

De druk op de woonzorgcentra is opnieuw toegenomen. Na de leegstand tijdens de coronapandemie lopen de rusthuizen weer stilaan vol en zwellen de wachtlijsten voor een kamer opnieuw aan. In Oost-Vlaanderen dreigt er zelfs een acuut plaatstekort als er niet snel meer capaciteit bijkomt. In woonzorgcentrum Sint-Jozef in Assenede proberen ze al preventief aan die stijgende vraag te voldoen met de bouw van dit nieuwe zorgcomplex.

Geert Buyse, directeur WZC Sint-Jozef Assenede: "Op vandaag hebben wij een erkenning voor 143 woongelegenheden, 140 woonzorg, 3 kortverblijven. In een eerste fase betekent dat dat we met 6 erkenningen gaan uitbreiden. En nu zijn we nog verder aan het onderzoeken in hoeverre dat er nog bijkomende voorafgaande vergunningen naar hier kunnen verhuizen. Zodanig dat we een maximale capaciteit zouden hebben van 160 woongelegenheden".

Sint-Jozef in Assenede maakt deel uit van de vzw Zorg-Saam die binnen Vlaanderen 14 woonzorgcentra heeft, waaronder een groot aantal in het Meetjesland. Ook hier krijgen ze steeds meer vraag naar opnames.  In Oost-Vlaanderen alleen al is minder dan vijf procent van de bedden nog vrij in de rusthuizen. Er dreigen dus grote plaatstekorten. En tegelijk is ook de zorgnood bij de ouderen complexer geworden.

insluiten